Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι μαθητές που γράφουν με το χέρι, μαθαίνουν καλύτερα από εκείνους που χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο, καθώς, προφανώς, κάτι χάνεται στην επεξεργασία του εγκεφάλου μας όταν αλλάζουμε από στυλό και βιβλίο, σε οθόνη υπολογιστή και πληκτρολόγιο...



Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, αυτό συμβαίνει επειδή το διάβασμα και το γράψιμο συμπεριλαμβάνουν αρκετές από τις αισθήσεις μας.

Όταν γράφουμε με το χέρι, οι κινήσεις που κάνουμε αφήνουν ένα “αποτύπωμα” στο αισθητικοκινητικό μέρος του εγκεφάλου μας. Η διαδικασία αυτή, μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε τα γράμματα.

Όταν όμως απλά αγγίζουμε τα πλήκτρα και “γράφουμε” σ’ ένα πληκτρολόγιο, παράγεται μία διαφορετική αντίδραση στον εγκέφαλό μας, η οποία δεν ενδυναμώνει τον μαθησιακό μηχανισμό με τον ίδιο τρόπο.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες και τους ζήτησαν να μάθουν απ’ έξω ένα άγνωστο αλφάβητο.

Η πρώτη ομάδα μάθαινε να γράφει τα γράμματα με το χέρι, ενώ η δεύτερη ομάδα χρησιμοποιούσε πληκτρολόγιο. Κάθε εβδομάδα, καταγράφονταν τα όσα θυμόντουσαν απ’ το αλφάβητο. Τελικά, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας, που έμαθαν τα γράμματα μέσω διαβάσματος και γραφής, τα θυμόντουσαν πολύ καλύτερα από τους εθελοντές της δεύτερης ομάδας.

Η καθηγήτρια Αν Μάντζεν, ειδικός στην ανάγνωση από το πανεπιστήμιο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και ο νευροφυσιολόγος Ζαν-Λούκ Βελέ απ’ το πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική εφημερίδα “Πρόοδοι στην αφή”.

Άλλα πειράματα έδειξαν ότι η περιοχή Broca του εγκεφάλου, που συνδέεται με την ομιλία, ενεργοποιείται αισθητά όταν διαβάζουμε ένα ρήμα που συνδέεται με μία σωματική δραστηριότητα, σε αντίθεση με την ανάγνωση ενός αφηρημένου ρήματος ή ενός ρήματος που δεν συνδέεται με οποιαδήποτε ενέργεια.

«Το ίδιο συμβαίνει κι όταν παρατηρούμε κάποιον που κάνει κάτι. Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα. Το να ακούμε σχετικά ή το να παρακολουθούμε κάποια δραστηριότητα, είναι συχνά αρκετό από μόνο του», δήλωσε η Μάντζεν.

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet