Το μοναδικό σχήμα του ανθρώπινου χεριού ίσως εξελίχθηκε όχι μόνο για λεπτές χειρωνακτικές εργασίες, αλλά και για να ρίχνει νοκ-άουτ τους αντιπάλους. Αμερικανοί εξελικτικοί βιολόγοι εκτιμούν ότι η διάταξη των δακτύλων στα άνω άκρα μας είναι μια από τις λίγες δυνατές διατάξεις που αφενός επιτρέπουν λεπτεπίλεπτες κινήσεις, αφετέρου μπορούν να σφίγγουν σε γροθιές.

Οι μακρινοί μας πρόγονοι πιστεύεται ότι κρέμονταν στα δέντρα, χρειάζονται επομένως μακριά δάχτυλα για να πιάνονται από κλαδιά. Από τη στιγμή όμως που σηκώθηκαν στα δυο τους πόδια, τα χέρια ήταν πια ελεύθερα να εξελιχθούν με διάφορους τρόπους.

Ο Ντέιβιντ Κάριερ, εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Γιούτα, πιστεύει ότι η επιθετικότητα του ανθρώπινου είδους επηρέασε την εξέλιξη της ανατομίας του. Πέρυσι, για παράδειγμα, είχε υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι έγιναν δίποδοι για να μπορούν να χτυπούν τους αντίπαλους πιο αποτελεσματικά.

Τώρα, η ομάδα του Κάριερ υποστηρίζει στο Journal of Experimental Biology ότι η επιθετικότητα, ειδικά μεταξύ των αρσενικών, επηρέασε και την εξέλιξη του χεριού. Τα πειράματα έδειξαν ότι η μοναδική ικανότητα των χεριών μας να κλείνουν σε γροθιά αφενός αυξάνει την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων, αφετέρου προστατεύει τα ίδια τα χέρια από τραυματισμούς.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές μέτρησαν με πόση δύναμη χτυπούσαν ένα σάκο του μποξ 12 πεπειραμένοι μποξέρ, είτε με γροθιά είτε με ανοιχτή παλάμη. Περιέργως, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η μέγιστη δύναμη ήταν ίση και στις δύο περιπτώσεις. Η γροθιά, όμως, διοχετεύει την ίδια δύναμη σε μια μικρότερη επιφάνεια, και επομένως μπορεί δυνητικά να προκαλέσει πιο σοβαρούς τραυματισμούς.

Αυτό υποδεικνύει ότι τα χέρια εξελίχθηκαν να κλείνουν σε γροθιά προκειμένου να μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων.

Στο επόμενο πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους μποξέρ να σπρώξουν δυνατά το χέρι τους σε μια επιφάνεια με τρεις διαφορετικούς τρόπους, έναν με σφιγμένη τη γροθιά και δύο ακόμα με τον αντίχειρα ανοιχτό και τεντωμένο.

Σύμφωνα με τον Κάριερ, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κλείσιμο της γροθιάς προστατεύει τον αντίχειρα και τον μέσο στη διάρκεια τσακωμών.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας ήταν επίσης ότι οι ερευνητές εξέτασαν και άλλα πιθανά σχήματα χεριού, όπως τα άνω άκρα των πιθήκων, και υπολόγισαν ότι τα σχήματα αυτά θα ήταν εξίσου επιδέξια, όχι όμως τόσο φονικά.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι τώρα να ελέγξουν αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα οι οποίες κάνουν τις γυναίκες πιο επιδέξιες και τους άνδρες πιο επικίνδυνους.

in.gr

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet