Η σημασία του αγγίγματος

Αναρτήθηκε από SavSidir 7 Φεβ 2013

Εκτεταμένη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας του Αγγίγματος από το Πανεπιστήμιο του Μαιάμι  έχει αποκαλύψει ότι το ανθρώπινο άγγιγμα έχει πολλαπλά φυσικά και συναισθηματικά οφέλη για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και ομάδας.

Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν από το Ινστιτούτο το άγγιγμα ελλατώνει τον πόνο, βελτιώνει την λειτουργία των πνευμόνων, αυξάνει την ανάπτυξη στα βρέφη, μειώνει την γλυκόζη στο αίμα και βελτιώνει την λειτουργία του ανοσιοποιητικού συστήματος.

Το ανθρώπινο άγγιγμα είναι σημαντικό για όλες τις ηλικίες αλλά τα παιδιά με το που φτάνουν την ηλικία της εφηβείας λαμβάνουν μόνο το μισό από το άγγιγμα που ελαμβάναν στα προηγούμενα χρόνια. Οι ενήλικοι αγγίζουν ο ένας τον άλλο ακόμα λιγότερο. Τα μωρά που αγγίζονται κερδίζουν βάρος πιο γρήγορα και έχουν υψηλή πνευματικής και λειτουργικής ικανότητας ανάπτυξη.

Στην νεαρή ηλικία ενός παιδιού το άγγιγμα είναι καίριας σημασίας για την σύνδεση μεταξύ πατέρα και παιδιού. Αγγίζοντας την πλάτη και τα πόδια ενός μωρού το ανακουφίζετε ενώ αγγίζοντας το πρόσωπο, την κοιλιά και τα πόδια το συναρπάζετε.

Οι ενήλικοι επίσης χρειάζεται να αγγίζονται επίσης αλλά πολλές φορές μπαίνουν στην μέση φραγμοί και φόβοι της κοινωνίας. Πολλές φορές το άγγιγμα σχετίζεται με την σεξουαλικότητα και αυτό αποτρέπει τους ενήλικους να συνεχίσουν περισσότερο από μιά χειραψία. Αγγίξτε το χέρι ή ώμο του/της φίλης σας ελαφρά κατά την συζήτηση. Και οι δυό σας θα ωφεληθείτε από αυτήν την επικοινωνία.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο βρήκαν ότι άγγιγμα με ελαφριά πίεση ενεργοποιούν εγκεφαλικά νεύρα που επιβραδύνουν την ταχυπαλμία της καρδιάς και την πίεση. Το άγγιγμα επίσης ελλατώνει τις ορμόνες άγχους και μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει την μαθηματική αντίληψη και απόδοση.

Η ένταση και ο θυμός επίσης λόγω ψυχολογικών επηρροών μπορεί να ελλατωθεί αρκετά με το άγγιγμα. Οι μεγαλύτερες ηλικίες αγγίζονται λιγότερο. Σε αυτό παίζει ρόλο επίσης η μη ελκυστικότητα του γηρασμένου δέρματος. Επίσης η μοναξία είναι χαρακτηριστικό των μεγαλυτέρων ηλικιών που σημαίνει το άγγιμα βιώνεται λιγότερο σε αυτές τις ηλικίες.

Πηγές:   
Adoption.com: The Importance of Touch
Texas School for the Blind and Visually Impaired: The Importance of Touch in  Parent-Infant Bonding
The New York Times: The Experience of Touch: Research Points to a Critical Role
Univeristy of Miami Touch Research Institute: General Information About TRI Research
Karger Gazette: The Importance of Touch


en-gr.com

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet